Rózsa Apartman Magánszállás
Rendkívül kedvező árakkal - már 2500Ft-tól - várjuk Önt, családját és barátait, hogy nyugodt pihenést biztosító környezetben töltsék nyaralásukat Siófokon!
Hotel Móló Hotel
Móló Hotel Siófokon saját stranddal, 37 kétágyas szobával várja a pihenni vágyó vendégeket. A szálloda kiválóan alkalmas családi és szakmai rendezvények, esküvők lebonyolítás...
Siófok Galéria Kultúra
Festmény adás-vétel Értékbecslés, tanácsadás Képkeretezés Restaurálás Galéria Vendégház
Delta Body és Fitness Stúdió Sport
A város legnagyobb kondicionáló gépparkja Légkondicionált terem Szakmai irányítás Ingyenes edzéstervek Táplálék kiegészítők: Scitec, BioTech, Amix, Power Track Ingyenes parkolás aut...
Kék Tó zenekar Zene
Vállalja lakodalmak, bálok, rendezvények színvonalas zeneszolgáltatását.
Balatoni Hajózási Zrt Szállítás, Közlekedés
Várjuk a Balatonnál, várjuk a fedélzeten! A Balatoni Hajózási Zrt. várja Önt a fedélzeten! Menetrend szerinti hajó,- és kompjáratok, Sétahajók, diszkóhajók, gyerekhajók, hajókirá...
Balaton-régió Ingatlaniroda Ingatlan
Tisztelt Leendő Ügyfelünk! A Balaton-régió Ingatlanközvetítő Kft a Szász Ügyvédi Irodával együttműködve csaknem 15 éve a Balaton déli parti ingatlanforgalmazás egyik meghatározó szereplője. Cégünk...
Galéria Vendégház Magánszállás
Siófoki nyaraló vízparttól 50 m-re kiadó júniustól szeptemberig, szombati heti váltással, max. 6+1 fő részére. Nappali, konyha, három hálószoba, két fürdőszoba és a Siófok Galéria tal...
Tepy Art Dekoráció
Az ön álma a mi álmunk és hivatásunk A munkám mindenre kiterjed, bármire festek ami szilárd, csak a megrendelő fantáziája kell hozzá, hogy mit szeretne és mire festetni. Ebbe beleértendő falra, autóra, motorra, biciklire...
Szász Ügyvédi Iroda Jog
Több mint 15 éve az általam alapított Szász Ügyvédi Irodában polgári jogi, cég-, és gazdasági jogi ügyekkel és ingatlanközvetítéssel foglalkozom .

Volán-járatritkítás: a milliomos negyed is áldozatul esett

Kategória:

Nekünk nem jár busz? Mi másodrendű siófoki polgárok vagyunk? – kérdik a törekiek. Iskolai időszakon kívül a délután negyed hármas volt a nap első(!) járata.

Heten szállnak föl a hetes jelzésű járatra. Ez az első busz aznap Törekiben, ami, lévén hogy délután negyed három, kissé furcsa Siófok falusias városrészében. – Másodrendű siófoki polgárok lettünk – mondja egy idős úr a megállóban felszállás előtt, s hozzáteszi: ahogy beindul az iskola (mi még tanévkezdés előtt jártunk ott), annyit javul a helyzet, hogy reggel is megy egy járat Törekiből a városközpontba.

Lakossági fórumot is összehívtak a minap, invitálták rá a város alpolgármesterét és 133 tiltakozó aláírást tartalmazó ívet is átnyújtottak neki. Nagy a felháborodás buszügyben, amióta a Kapos Volán Zrt. javaslatára a város képviselő-testülete a járatok ritkításáról döntött. S Töreki is „áldozat”, lévén, hogy kevés az utas a helyijáratú buszokon.

– Nincs elegendő utas? Miért, Sóstó, meg Széplak felé van a téli időszakban? – kérdi felháborodottan Szungyi Zoltánné. – És ha kevés is, az a pár ember nem számít? Siófokhoz tartozunk, ehhez képest igen csak mostohának érezzük magunkat itt Törekiben. Milliomos negyed, Rózsadomb, így is emlegetik a városrészt, mégsem jár mindenki autóval. A nyugdíjasok bemennének a városi klubba, de nem tudnak. Orvoshoz, egy rendezvényre, diákoknak délutáni szakkörre lehetetlen bejutni a városba, hétvégén és ünnepnapon például egyetlen járat sincsen. Ez már tényleg felháborító. S az is, hogy a reggel hat órás járatot megszüntették, így aki munkába megy, vagy bekéredzkedik egy autóba, vagy gyalog vág neki. Nemhogy fejlődést látnánk, inkább visszafejlődünk.

A megállóban némi vita támad Szungyiné és a tősgyökeres töreki Stokum Gyula között, hogy mekkora részben hibáztatható mindezért a kormány, illetve a városi önkormányzat. Abban az idős férfi is egyetért, hogy ez a helyzet csak a taxisoknak jó, akik ötezerért fuvarozzák ki az utast a városközpontból Törekibe.
– Egy kisebb buszt nem lehetne beállítani? – toldja meg a kérdések sorát egy poharazgató helybéli a Kiss sörözőben. – Mi talán nem Siófokra fizetjük az adónkat?

Kozák Istvánné volt az aláírásgyűjtés és a lakossági fórum egyik kezdeményezője. Ő az, aki a járatritkításról szóló döntés megszületése óta többször is járt a polgármesteri hivatalban segítséget kérve, hiába.
– Veszélybe került az állásom is amiatt, hogy lehetetlen reggelente bejutni a városba – állítja Kozákné. – Ráadásul két helyen eltört a lábam, s persze orvoshoz, vérvételre se lehet bejutni busszal. Amit velünk művelnek, az diszkrimináció, hátrányos megkülönböztetés. A töreki lakosnak nem jár a busz? Mivel hétvégente nem jön be egy se, a jelek szerint nem. Nem kellene ide töreki járat, ha a széplaki buszokból délelőtt kettő bekanyarodna Törekibe, már mindenki boldog volna. Tényleg ezen az öt kilométeren múlik a volán, az önkormányzat gazdálkodása?

A törekiek „szószólója” mutatja Démuth Pál siófoki alpolgármester levelét, amit a napokban kapott kézhez, válaszul a 133 aláírásra. Démuth Pál ebben többek közt azt írja: túl kevés az utas a töreki járaton, egy taxira való sem mindig jön össze.

 

 

Forrás: sonline.hu

Hozzászólások a Facebook vagy a Sióport használatával

Létrás (nem ellenőrzött)
2011, Szeptember 20 - 18:43

Bicigli nincs Törekin? Túl bonyolult szerkezet ahhoz, hogy működtessék?

Látogató (nem ellenőrzött)
2011, Szeptember 21 - 07:22

Kedves Létrás kommenetelő!
Gondolom Te is szívesen biciKliznél télen, zuhogó esőben naponta pár kilómétert száguldozó autók között. Esetleg a gyermeked nyugodt szívvel engednéd el reggelente?

Látogató (nem ellenőrzött)
2011, Szeptember 18 - 14:44

most már azt is tudom, hogy jut el a nulladik órára a diák, ha nincs autója a családnak. Gyalog

Látogató (nem ellenőrzött)
2011, Szeptember 6 - 18:33

Nos, igen. Nem volt előzetes tájékoztatás a menetrendi változásról. Augusztus 10 után a Siófokról 11 órakor induló 1. sz. helyi járat már nem közlekedett Törekiig. Természetesen tájékozódhattunk a pánikszerű gyorsasággal kirakott menetrendről a buszmegállóban. Igen. Itt - merőben szokatlan módon - megjelent egy igen szűk időszakra szóló menetrendi tájékoztató. Augusztus 10 és augusztus 20 között időszakra.
Ma, 2011.09.06-án is ezek a menetrendek vannak a buszmegállókban. Tehát nem szerepel rajtuk a Törekiből fél nyolckor induló busz sem. Végül is,ennek a járatnak a megszüntetésére nem került sor.
Bosszant, természetesen bosszant a helyzet engem is, de a tájékoztatás hiánya minősíti azokat, akik felelősek Törekiért.
Azaz senkit, hiszen Törekiben túl kevesen laknak ahhoz, hogy önálló önkormányzati képviselője legyen.
A terület az újabb időkben mindig csak "púp" volt hol a széplaki, hol a kiliti képviselőn.
És igen, a Rózsadomb, ahol néhányan még megmaradtak azok közül, akik nem milliomosok.
Nagyon nagy a szakadék a kétfajta Töreki között, nem nagyon látok összekötő kapcsot sajnos.
Egyik félnek fontos a busz, hogy egész napra elutazhasson dolgozni, másik félnek gond a kezeletlen parlagfüves terület.
Ugyanakkor a jelenlegi képviselő ígéretet tett, hogy utánajár, mit lehet tenni, cserében kérte, hogy az illegálisan lerakott szemét ügyében segítsünk, mert gond havonta elszállítani szemetet.
Hát igen. Ennyi, ami Törekiről eszébe jut. A gond a szemét miatt. Egyébként pedig sajnos semmi más ügyben nincs megoldás. Talán a parlagfű esetében mintha egyre több helyen látnám a terület rendezését.

Kaptunk javaslatot, hogy alapítsunk egyesületet Törekiért, ez más városrészekben is működik.
Nem kell hozzá sok, csak jóindulat néhány ember részéről. Más városzrészben sincsenek sokan, akik az egyesületet működtetik.
Számoljunk csak, egy nagy lélekszámú település hány százaléka az a 10-12 ember, aki a hátán viszi az alapítványt? Vajon van-e esély, hogy közkedvelt, karizmatikus személyeiből valaki tesz valamit a településért?
Ha kiszámoljuk, hogy ez a kb. 300 ember, aki itt lakik, ugyanilyen százalékban aktivizálódik, talán 1-2 ember lelkesedhetne... És kérdem én, van-e olyan személy, akit a falu milliomosai is tisztelnek, és aki szívén viseli a nem milliomosok sorsát is, és rendelkezik elég lelkesedéssel, hogy (az arányok alapján) egyedül, esetleg egy lelkes pártolóval együtt összerántsa a közösséget? Bár így lenne.
Addig is, valami segítséget, híreket, tájékoztatást, bíztatást, őszinte szavakat, a városrendezési tervben a vicces viacolor járdán kívül valami fontosabbat...
Ej, csak bosszankodom, pedig Töreki nyugodt, szép hely, Siófok minden prospektusában szerepel is a természetvédelmi terület.
Egyelőre szép az idő reggel 6-kor, kellemes reggeli séta a munkába járásom.
És még bízom, bízom benne, hogy valamilyen megoldás születik a tél beálltáig.
Igaz is, a nulladik órára járó diákok vajon hogy jutnak el 7 órára az iskoláikba.
Szóval csak panaszkodom, mint általában az emberek errefelé...
Remélem hamarosan jobb híreknek örülhetünk....

Hozzászólás

A mező tartalma nem nyilvános.
CAPTCHA
A kérdés azt vizsgálja, hogy valós látogató, vagy robot szeretné az űrlapot beküldeni.
Írja az egyszavas választ az üres mezőbe.