A tavalyi nyári időszakban, két vírushullám között, azoknak volt igazuk, akik arra számítottak, hogy a magánszálláshelyek felértékelődnek, míg a hagyományos “tömeghotelek” visszaszorulnak. A siófoki adatok alapján világosan látszik, hogy ez a tendencia érvényesült; a magánszálláshelyek, a helyi “Zimmer Ferik”, 2023-ban 18%-kal több forgalmat generáltak, mint az előző évben, tehát a vírusmentes 2019-es évhez képest. Az adatok alapján Balatonfüred vezetett az országos összevetésben, 495 120 vendégéjszakával a kereskedelmi szálláshelyeken (azaz a magánszálláshelyek nélkül számolva). Hajdúszoboszló, Budapest 5. kerülete, Hévíz és Siófok következett. Siófokon 416 296 vendégéjszaka regisztráltak, ami az előző évhez képest 60%-os visszaesést jelentett. Balatonfüred viszont a 2019-es év 67%-át érte el.

Régiós összehasonlításban a kereskedelmi szálláshelyek forgalma 44%-kal csökkent 2023-ban, míg a balatoni régióban ez a visszaesés csak 58% volt, tehát a Balaton még viszonylag jól teljesített a nemzetközi helyzetben.

A következő évben valószínűleg jelentős változás várható a magánszálláshelyek forgalmában, amint a Központi Statisztikai Hivatal közli a 2022-es adatokat. Siófokon kiemelkedő számú magánszálláshely, a “Zimmer Ferik”, található, ami az országos magánszálláshely-kapacitás 42%-át teszi ki, és a Balaton körül is Siófokon található a legtöbb ilyen szálláshely. A városban összesen 2083 magánszálláshely-üzemeltető működik 14 119 férőhellyel, ami évek óta évi 1 millió vendégéjszakát eredményez. Azonban a 2023-as év kivétel volt a covidos helyzet miatt: a városházi adóhivatal adatai szerint Siófok összesen 908 830 vendégéjszakát regisztrált, ebben már benne foglaltatik a kereskedelmi és a magánszálláshelyek forgalma is. Ennek megfelelően Siófok tavaly összesen 492 534 “zimmer feris” vendégéjszakát produkált, ami azt sugallja, hogy először fordult elő, hogy a magánszálláshelyek túlszárnyalták a hagyományos szállodákat, panziókat és kempingeket.